Proteiner - viktigt!
Nu efter operationen är protein det jag ska fokusera på att få i mig om dagarna. Så när jag lägger upp min mat ska den största delen av tallriken utgöras av protein, dvs kött i olika former. När jag i framtiden går på restaurang och känner att jag börjar bli mätt, då ska jag prioritera att äta upp köttet först. 60 gram kött om dagen har min dietist rekommenderat mig och visst, nu under flytperioden är det sjukt svårt att få i sig protein, men så fort jag får börja äta mat igen så tror jag inte att det är några problem. Jag älskar kött i alla dess former! Här kommer en liten lista på hur mycket protein vissa (mina favoriter) livsmedel innehåller per 100 gram:
Lax, stekt: 22,8
Kycklingbröstfilé utan skinn, stekt: 27,5
Rödspättafilé: 21,9
Kidneybönor: 8,8
Blandfärs 50/50: 18,2
Fläskfilé: 20,6
Räkor: 17,6
Lättmjölk: 3,5
Leverpastej: 12
Potatis: 1,9
Philadelphiaost: 6,1
Keso: 12
Spenat: 2,5
Tomater: 0,8
Tonfisk i vatten: 24,1
Ost 31% fett: 26,2
Broccoli: 2,4
Pasta: 4,6
Källa: Matkalkyl.se